Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskar åtalas – skulle sälja noshörningshorn

Publicerad: 12 mars 2015, 10:12

Ett bevis på att den här typen av internationell brottslighet nu finns även i Sverige, menar polisen.


För första gången har polisen i Sverige kunnat knyta svenskar till den grovt kriminella internationella handeln med noshörningshorn, det här rapporterar SVT Nyheter. Tre män i Stockholm riskerar nu upp till fyra års fängelse för grovt brott mot artskyddslagen, detta efter att ha försökt sälja ett horn vars värde bedöms vara mellan fyra och tio miljoner kronor på den svarta marknaden.

Filippo Bassini, polisinspektör i Stockholm, säger till SVT att Sverige är precis i början då det kommer till den här typen av ärenden, som är betydligt vanligare internationellt.

– Det här är ett bevis på att vi har den här grova organiserade internationella brottsligheten här i Stockholm, som handlar och köper med noshörningshorn bland annat.

Noshörningen är starkt hotad av utrotning. I Sydafrika där tjuvjakten är utbredd dödades över 1 200 noshörningar förra året rapporterar SVT.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.