Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenskar hjälper Obama att uppfylla klimatmålen

Publicerad: 16 Januari 2015, 06:21

Spårar metanläckage från olje- och gasindustrin


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 15 januari.

Metanläckage från infrastruktur inom olje- och gasindustrin är en av de största utsläppskällorna av kortlivade växthusgaser. Nu har ett svenskt företag nominerats i en amerikansk tävling för sin teknik att mäta sådana läckor.

– Det är viktigt att den här tekniken kommer framåt så att oönskade emissioner av metangas till atmosfären kan åtgärdas och minskas, säger Carl Bengtsson, teknikansvarig för projektet på SenseAir, till Miljöaktuellt.

SenseAir har gått vidare till nästa fas i tekniktävlingen Methane Detectors Challenge, som arrangeras av Environmental Defense Fund och sju stora energibolag. Sista fasen i tävlingen utgörs av fälttester ute på olje- och gasbolagens anläggningar i slutet av året.

– Vi hoppas att det är då som den tekniska mognadsgrad vi har gentemot kvarvarande konkurrenter kommer lyfta fram oss särskilt mycket, säger Carl Bengtsson.

Metan är en kortlivad växthusgas som är 29 gånger mer potent än koldioxid och som står för en stor del av den samlade klimateffekten. Igår meddelade president Obama att USA:s utsläpp av metan från olje- och gasindustrin ska sänkas med 40-45 procent fram till 2025. Att täta läckorna vid borrhål och stationer är ett viktigt steg för att genomföra detta, menar Carl Bengtsson.

– Billig, bra och säker mätförmåga och läckdetektion av metan lyfter även fram naturgas, och i förlängningen även biogas, som en mer gångbar konkurrent till dagens olja och kolkraft och har dessutom en mängd andra användningsområden, säger Carl Bengtsson.

SenseAirs teknik har utvecklats från en produkt som mäter alkoholhalt i luft och som senare användes för att mäta metan i kinesiska kolgruvor. De har ett samarbete med amerikanska RAE Systems för att få fram slutprodukten.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.