söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskar mindre oroade för klimatet än sydeuropéer

Publicerad: 13 november 2018, 07:22

En ny studie har undersökt medborgarnas känslor inför klimatförändringarna i EU, Kina och USA.

Ämnen i artikeln:

Global UppvärmningVäxthuseffekten

Studien visar att EU-medborgarna, generellt sett, känner en större oro inför klimatförändringarna än medborgarna i USA och Kina. 78 procent av européerna känner sig oroade eller mycket oroade över den global uppvärmningen, jämfört med 65 procent i Kina och 63 procent i USA.

Men inom Europa finns stora skillnader. Oron för klimatförändringarna är störst i Sydeuropa medan medborgarna i de nordligare länderna är mindre oroade. I Sverige är det till exempel bara 63 procent av medborgarna som beskriver sig som oroade eller mycket oroade, alltså lika stor procentandel som i USA.

Undersökningen visar också att det är betydligt fler svenska kvinnor än män som oroar sig över den globala uppvärmningen, 74 procent jämfört med 52 procent. Det finns också en skillnad mellan yngre och äldre. I Sverige tror 59 procent av millenium-generationen att klimatförändringarna beror på mänsklig aktivitet medan motsvarande siffra för de som är över 65 år är 36 procent.

Inom EU är det bara 1 procent av befolkningen som inte tror på klimatförändringarna, 6 procent uppger att de inte är säkra på att den globala uppvärmningen äger rum. I USA är 14 procent av befolkningen klimatskeptiker.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev