Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskar mindre oroliga för hur livet kommer påverkas av klimatförändringen

Publicerad: 17 september 2019, 10:17

En majoritet av respondenterna i samtliga länder tror att klimatförändringen kommer leda till massmigration.

Foto: Mamadou Traore/Pixabay

En majoritet av befolkningen i världen tror att klimatförändringarna kommer påverka deras liv, men hur mycket skiljer sig mellan olika regioner. Det visar en opinionsundersökning som Yougov har gjort i 28 länder.


Det finns en tydlig skillnad mellan öst och väst i hur folk upplever att klimatförändringen kommer påverka deras liv. Folk som bor i östra delen av världen och Mellanöstern tror i större utsträckning att klimatförändringar kommer ha en stor påverkan på deras liv. Hela 75 procent av människorna i Filippinerna och 65 procent av Qatars invånare väntar sig att deras liv kommer påverkas i stor utsträckning på grund av klimatförändringen.

Spanien är det land i Europa där flest oroar sig för klimatförändringens effekter. Nordiska länder sticker ut med den lägsta andelen av befolkningen som tror att livet kommer förändras i stor utsträckning på grund av klimatförändringen. I Sverige är det endast 11 procent som tror att deras liv kommer påverkas i stor utsträckning, medan ytterligare 38 procent tror att klimatförändringen kommer ge en liten påverkan på deras liv.

De regionala skillnaderna framträder i en opinionsundersökning som Yougov har genomfört i 28 länder med totalt 30 000 respondenter. Undersökningen visar även att en majoritet av befolkningen i samtliga länder tror att klimatförändringen kommer resultera i seriösa negativa effekter för den globala ekonomin, städer som förloras på grund av stigande havsnivåer och massmigration. I flera asiatiska länder tror en majoritet dessutom att klimatförändringen kan leda till ett nytt världskrig och att människan utrotas.

Trots dessa dystra utsikter visar det sig ändå att det finns en tro om att de värsta effekterna från klimatförändringen ännu kan hållas borta – men att det krävs drastiska åtgärder för att lyckas. En majoritet av respondenterna i samtliga länder instämmer i att klimatförändringen fortfarande kan motverkas genom drastiska åtgärder.

Finland och Sverige är de länder där flest respondenter, 21 procent, tror att de värsta effekterna kan undgås genom att fortsätta på nuvarande spår. I Indien och Frankrike tror emellertid drygt 20 procent av respondenterna att det redan är för sent att undgå de värsta effekterna av klimatförändringen.

De drastiska åtgärder som respondenterna har i åtanke tycks i stor utsträckning handla om minskad konsumtion av naturresurser, vilket majoriteten svarar i 24 av 28 länder, snarare än att sätta hoppet till tekniska lösningar som kan motverka effekterna av klimatförändringen. Undersökningen visar emellertid att Sverige är ett av de tre länder där fler tror på tekniska lösningar än minskad konsumtion. De andra två länderna är Oman och Qatar.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.