Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskar överskattar sitt miljöengagemang

Publicerad: 19 december 2019, 11:02

Illustration: Pxhere

Svenskar tycks överskatta sitt eget miljöengagemang. Forskare kallar det överoptimism eller ”bättre än andra”-effekten.


Svenskar anser sig agera mer miljövänligt än andra personer, både i jämförelse med okända människor och med vänner. Det samma gäller för personer i USA, England och Indien. Därmed tycks vi människor överskatta vårt miljöengagemang på samma sätt som vi tror oss vara bättre än andra människor inom andra områden, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

”Resultaten pekar på vår tendens att överskatta våra egna förmågor, vilket går i linje med tidigare studier som har visat att de flesta anser sig vara ärligare, mer kreativa och bättre bilförare än andra. Studien visar att överoptimism, eller ’bättre-än-andra’-effekten, även gäller för miljövänliga beteenden”, säger Magnus Bergquist, forskare i miljöpsykologi vid Göteborgs universitet, i en kommentar.

I studien svarade över 4 000 människor på hur mycket och hur ofta de utför miljövänliga gärningar jämfört med andra. Det handlade till exempel om att köpa miljömärkta produkter, spara hushållsenergi och minska inköp av plastpåsar. Enligt studien var deltagarna mer benägna att överskatta sitt engagemang för sådant de utför ofta. Många verkade dra den felaktiga slutsatsen att de miljövänliga handlingar de utför ofta, utför de också oftare än andra.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.