Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenskar sover mest på möten

Publicerad: 4 April 2014, 06:14

Den svenska möteskulturen kan vara långrandig… gäsp… mycket l-å-n-g-r-a-n-d-i-g. Hela 40 procent av svenska kontorsanställda uppger att de sett kollegor somna på möten. 15 procent erkänner att de själva somnat på möten.


Svenska kontorsanställda tillbringar mycket tid på möten. Enligt en ny undersökning från det brittiska Research Now som undersökt möteskulturen i sex länder, tillbringar nästan 90 procent av oss upp till fem timmar per vecka i olika möten. Närmare tio procent av svenska kontorsanställda sitter i möten ända upp till tio timmar per vecka.

Det allra mest mötesintensiva landet i undersökningen är Storbritannien. Där sitter 14 procent av de anställda i möten i tio timmar per vecka och fyra procent sitter i sammanträdesrummen ända upp till 20 timmar per vecka.

Men blomstrande möteskulturen har sitt pris. Hela 22 procent av svenskarna i undersökningen tycker att de flesta möten är tråkiga och bortslösad tid, den i särklassigt högsta siffran bland de sex länderna i undersökningen.

Bara 12 procent av svenska kontorsanställda säger att de känner sig produktiva när de sitter i möten. Det kan jämföras med de tillfrågade spanjorerna i undersökningen där över 30 procent sa de känner sig produktiva på möten.

Ledan och känslan av att vara uttråkad tycks alltså vara som allra störst i just de svenska sammanträdesrummen. Research Now har tittat närmare på vilka effekter detta får. Här är några av chocksiffrorna som redovisas i undersökningen:

* 40 procent av svenska kontorsanställda säger att de med egna ögon sett att personer somnat under möten.
* 15 procent medger att de själva somnat på möten
* 7 procent uppger att de ertappats med sitta och dagdrömma under möten.
* 50 procent säger att de brukar sitta och tänka på vad de ska göra efter jobbet.
* 34 procent uppger att de ”stänger av” under möten och ibland helt missar vad som sagts.

På samtliga sex av dessa punkter ligger svenska kontorsanställda i topp av de länder som ingår i undersökningen. Av tyskar, fransmän och holländare är det exempelvis bara kring fem procent av de tillfrågade som uppger att de somnat under möten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.