Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskar: Svårt att nå målet om hållbart fiske

Publicerad: 25 januari 2019, 06:00

Foto: William Murphy/Flickr

En ny Sifoundersökning visar att bara 12 procent av svenskarna tror att målet om att stoppa illegalt fiske och överfiske går att nå.


Bara var åttonde svensk, 12 procent, tror att FN:s mål att stoppa illegalt fiske och överfiske är möjligt att nå. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Marine Stewardship Council, MSC. Betydligt fler svenskar, 73 procent, uppger dock att de tror att de själva kan bidra till att minska överfiske och illegalt fiske genom att välja miljömärkt fisk.
”Det är glädjande att en klar majoritet av svenskarna tycker att de kan bidra till ett hållbart fiske genom att välja miljömärkt fisk. Men om vi ska lyckas nå det globala FN-målet om att stoppa det illegala fisket krävs krafttag även från politiker och näringsliv – och det är bråttom”, säger Minna Epps, programdirektör för MSC, i en kommentar.

FN:s mål om att stoppa överfisket ingår i de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030. I agendan slås det fast att överfisket och det illegala, oreglerade och orapporterade fisket ska ha upphört redan år 2020.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.