Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenskar tycker att skyddsjakt är bra – men bara av vissa arter

Publicerad: 18 januari 2010, 11:34

En ny studie från Göteborgs universitet visar att Svenskarna accepterar skyddsjakt som ett sätt att rädda hotade arter. Men det gäller bara vargar, kråkor, minkar och måsar – inte rävar eller rovfåglar.


Ämnen i artikeln:

Skog

Det är Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet som undersökt svenskarnas attityder till skyddsjakt. 1751 personer i ett representativt urval av Sveriges befolkning har svarat på en enkät och deras svar visar att det finns ett utbrett stöd för skydda hotade arter genom skyddsjakt.

Störst var stödet för att kontrollera djurbeståndet då det fanns specifika skäl – till exempel att djuren utgör trafikfara eller att djuret hotade andra arter. Studien visade emellertid att stödet också varierade beroende på art. Att skjuta av kråkor, måsar och minkar ansågs ok, men däremot inte att skjuta rävar eller rovfåglar.

Vad det gäller varg liknade inställningen den för kråkor och måsar. Hela 30 procent av svenskarna ville begränsa vargens utbredning och antal i mycket stor eller ganska stor utsträckning. I allmänhet minskade stödet för skyddsjakt ju yngre de svarande var och ju mer urbana miljöer de bodde i.
– Undersökningens resultat antyder att det är mycket viktigt med information om skyddsjaktens orsaker, liksom tydlig information om vilka arter det berör. Det gäller särskilt skyddsjakt i urbana regioner, säger Daniel Isaksson som är  filosofie doktor vid Zoologiska institutionen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.