Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenskar vill att Sverige följer Costa Rica och förbjuder engångsartiklar av plast

Publicerad: 13 Oktober 2017, 05:55

Först ut att förbjuda engångsplast var Costa Rica. Nu vill en majoritet av svenskarna se ett förbud mot engångsartiklar i plast. Det visar en ny undersökning.


67 procent av svenskarna är positiva till ett förbud mot engångsförpackningar, engångsmuggar och engångsbestick i plast. 55 procent uppger att de redan minskat sin användning av plastartiklar. Det visar en ny undersökning som genomförts på uppdrag av WWF.

I augusti gick Costa Rica som första land i världen ut med ett förbud mot engångsförpackningar i plast. Tidigare har länder som Rwanda, Kenya, Bangladesh, Frankrike och Sydafrika förbjudit plastbärkassar.

Något liknande förbud kommer inte att införas inom EU. Här kommer man istället att satsa på att medvetandegöra konsumenterna om plastens skadeverkningar, samt att påverka industrin. I slutet av året ska EU presentera sin plaststrategi. Den kommer att täcka in design, återvinning, nedbrytbar plast, engångsartiklar och mikroplast. Strategin kommer bland annat att innehålla flera förslag på hur industrin ska förändra produktionen av plast så att återvinning och ett cirkulärt tänk kommer in tidigt i processen.

Idag återvinns bara knappt 6 procent av allt plastavfall inom EU. Det beror till stor del på att det finns många olika typer av plast som inte bör blandas vid återvinningen om plasten ska gå att återanvända.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.