torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskar vill inte dela

Publicerad: 8 mars 2018, 11:33

Den så kallade delningsekonomin fungerar inte i praktiken i Sverige. Det visar en ny rapport om marknaden för cirkulär ekonomi i Norden.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Den så kallade delningsekonomin fungerar inte i praktiken i Sverige. Svenskarna halkar efter andra nordiska länder när det gäller kännedom om cirkulär ekonomi men är duktiga på att återvinna sina kläder. Det är några av slutsatserna i den årliga rapporten ”The Nordic market for circular economy” som gjorts av analysföretaget SB Insight.
– Vad gäller kunskapsnivån kring cirkulär ekonomi så ligger Sverige numera sämst till bland de nordiska länderna. Här står nivån stilla medan den växer i övriga Norden. Att Sverige halkar efter syns också i faktiska beteenden vad gäller delning och återvinning. Dessa områden ökar betydligt snabbare i andra nordiska länder, säger Erik Hedén, vd på SB Insight, till Aktuell Hållbarhet.

Rapporten visar också att 51 procent av svenskarna är direkt negativa till att samäga saker med varandra.
– Svenskar är otroligt ointresserade av att samäga saker och tittar man på det totala samägandet i Sverige så har det minskat sedan förra året. Det pratas mycket om delningsekonomi, men än så länge funkar det inte. Det kan bero på att det fortfarande anses vara för jobbigt att dela på saker, säger Erik Hedén.

Svenskarna är fortfarande ledande i Norden när det kommer till återvinning av kläder. Detta kan enligt rapporten förklaras av ett starkt engagemang med återvinningsboxar och andra lösningar hos svenska klädförsäljare.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev