Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskar vill se förbud mot klimatpåverkande produkter

Publicerad: 8 september 2021, 09:37

De svarande svenskarna är positiva till förbud mot varor och tjänster med stor klimatpåverkan.

Foto: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket ser en trend med mer fokus på lagstiftning och förbud för att minska klimatpåverkan.


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikKonsumtion

En majoritet, 63 procent, av tusen tillfrågade svenskar säger sig vara positivt inställda till ett förbud mot varor och tjänster med stor klimatpåverkan. Det framgår av Naturvårdsverkets återkommande undersökning ”Allmänheten om klimatet”, där frågan i år ställdes för första gången. Enligt undersökningen tycker 85 procent att det är viktigt att Sverige sätter in åtgärder för att minska klimatpåverkan, men samtidigt anses andra samhällsutmaningar som brister i vård och omsorg, brottslighet och arbetslöshet viktigare än klimatfrågan. Hälften av de svarande anser att företagens kostnader för att orsaka klimatpåverkande utsläpp bör öka, vilket är en ökning sedan 2018.

”Vi ser en trend att jobba mer med lagstiftning och förbud internationellt och i Sverige. Resultatet visar på att det finns en acceptans för det”, säger Johan Bogren, chef för klimatstyrmedelsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Även om en övervägande majoritet av svenskarna beskriver sig själva som klimatmedvetna har andelen personer som uppger att de aldrig får dåligt samvete till följd av sin klimatpåverkan ökat med 6 procentenheter, till 24 procent, sedan förra undersökningen.

Läs ”Allmänheten om klimatet 2021” 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikKonsumtion

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.