Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenskarna får bottenbetyg i sopsortering

Publicerad: 29 November 2016, 14:00

Svenskarna är sämre på sopsortering än man kanske skulle kunna tro. Upp till två tredjedelar av innehållet i en genomsnittlig soppåse är sådant som egentligen borde återvinnas.


Svenskarna är sämre på sopsortering än man kanske skulle kunna tro. Upp till två tredjedelar av innehållet i en genomsnittlig soppåse är sådant som egentligen borde återvinnas. Det visar en sammanställning som Miljö & avfallsbyrån gjort på uppdrag av Avfall Sverige.

I sammanställningen, som baseras på plockanalyser i 109 kommuner, konstateras att villahushåll är bättre på att sopsortera än de som bor i lägenhet. Men samtidigt genererar lägenhetsinnehavarna mindre sopor. En faktor som påverkar hur pass bra eller dåligt folk källsorterar är ifall det finns fastighetsnära insamling med många olika kärl. I sådana områden hittade Miljö & Avfallsbyrån 40 procent färre förpackningar och returpapper i restavfallet jämfört med områden där de boende var hänvisade till återvinningstationer. Att satsa på att utöka fastighetsnära insamling kan vara ett sätt att få människor att källsortera bättre skriver Avfall Sverige i rapporten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.