måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskarna okunniga om palmoljans miljöpåverkan

Publicerad: 1 juli 2013, 05:27

Palmoljeproduktionens miljöpåverkan är en stor global. Men i Sverige har diskussionen uteblivit. En ny studie som presenteras imorgon i Almedalen visar också att svenskarnas kunskap om palmolja är ytterst låg.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Destination Sigtuna har genomfört en studie där de intervjuat 1000 svenskar om deras kunskaper om palmolja. Resultaten visar att bara fem av tio känner till något om palmolja över huvud taget. Ännu färre vet om att det finns certifierad palmolja, ändå skulle hela sex av tio reagera positivt om de på en restaurang fick information om att där bara användes certifierad palmolja.

Bland de som känner till palmolja uppger i studien en av fyra att de tycker att det är oacceptabelt med palmolja i kosmetik, djurfoder och biodrivmedel. En av tre tycker att det är oacceptabelt i matvaror.

Varför åker då ett bolag som arbetar för att locka besökare och boende till Sigtuna till Almedalen för att presentera en rapport om svenskarnas kunskap om palmolja? Destination Sigtunas vd Camilla Zedendahl förklarar kopplingen.
– Vi har själva fått upp ögonen för palmolja i vårt hotellnätverk där vi bestämt oss för att göra skillnad och sprida kunskap trots att många av deltagarna är konkurrenter. Det var Clarion Arlanda som först började arbeta med palmoljefrågan och vi beslutade att genomföra studien för att vi ville veta mer – vad innebär palmoljeproduktion och hur mycket känner folk till palmoljans konsekvenser, berättar hon för Miljöaktuellt.

Studien visade att okunskapen var stor hos allmänheten och därför beslutade man sig för att ta med studien till Almedalen, där studien ska presenteras på tisdag klockan 17:00 på briggen Tre Kronor.
– Vi sitter inte på några svar. Men det här är en stor global fråga som diskuteras i många länder, även i våra grannländer som Norge och Danmark. Men i Sverige pratas det inte så mycket, det vill vi ändra på, säger Camilla Zedendahl.

När studien presenteras kommer Mattias Klum, Naturskyddsföreningen, WWF och livsmedelsaktörer som Martin&Servera och Coop att medverka.
– Ett problem med palmolja är att det ofta bara beskrivs som "vegetabiliskt fett". Därför är det svårt att veta var det finns palmolja, och att välja bort det. Det är en av alla frågor vi kommer att diskutera imorgon, säger Camilla Zedendahl.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev