tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskarna vill göra mer för miljön

Publicerad: 25 september 2017, 10:52

En majoritet av svenskarna vill göra mer för miljön. Det visar årets upplaga av Samhällsbarometern.


Rapporten som baseras på en rikstäckande undersökning med 2500 svarande visar bland annat att över 80 procent av svenskarna pantar och källsorterar. Mer än hälften köper ekologiska produkter, 47 procent donerar kläder och inredning och 43 procent uppger att man är sparsam med elförbrukningen. Endast 4 procent säger att de inte gör något alls för miljön.

När det kommer till arbetsplatsen tycker en majoritet att det är viktigt att företaget där man jobbar arbetar aktivt med frågor som hållbarhet, mångfald och jämställdhet. Nästan varannan person tycker att deras arbetsplats borde satsa mer på miljö- och hållbarhetsarbete och en av fyra vill att svenska företag överlag ska ta ett större socialt ansvar.

Vidare visar Samhällsbarometern att en majoritet av de svenskar som bor i städer vill ha fler grönområden och färre bilar. Men samtidigt är bilen fortfarande det överlägset vanligaste transportmedlet i Sverige och det är bara i Uppsala och Stockholm som andra trafikmedel slår bilen. Delvis kan detta bero på att var tredje svensk är missnöjd med kollektivtrafiken, främst beror det på att man tycker att det är för dyrt.

På frågan varför man inte gör så mycket för miljön som man skulle önska att man gjorde svarar 41 procent av de tillfrågade att det saknas praktiska lösningar, 30 procent säger att det är för dyrt, 20 procent tycker att det är svårt att få in miljötänket i vardagen.

Läs rapporten här 

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev