Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskarna vill ha hållbara städer

Publicerad: 24 mars 2015, 11:55

Det visar en rapport.


Ämnen i artikeln:

Politik

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 24 mars.

Nio av tio svenskar vill att politikerna satsar på hållbara städer. Och åtta av tio efterlyser krafttag från politiker och beslutsfattare mot klimatförändringarna.

Det här visar 2015 års Earth Hour Klimatbarometer som Världsnaturfonden (WWF) lanserar i dag. Där framgår att svenska folket i allra högsta grad bryr sig om klimatfrågan och vill se en förändring. Enkäten visar att 34 procent har ett större klimatengagemang och 40 procent mer kunskap om klimatfrågan än för fem år sedan. Samtidigt ökar oron och ångesten över klimatet. Nio av tio svenskar vill att politikerna satsar på hållbara städer. 35 procent uppger en ökad oro och 57 procent lika stor oro som i tidigare undersökningar.

– Resultatet visar att politiker och svenska folket går i otakt. Människor vill se en förändring. Våra beslutsfattare måste fatta modiga och tydliga beslut under detta viktiga klimatår, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Över 1 000 svenskar har intervjuats i enkäten, som utförts av Cint på uppdrag av Världsnaturfonden och hela 89 procent av de tillfrågade tror att dagens klimatförändringar sannolikt är orsakade av mänsklig aktivitet. Störst oro har folket för stormar och extremväder och 37 procent uppger att de även känt klimatångest.

Städerna står, enligt WWF, för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och hur människor lever, bor och konsumerar i våra städer och samhällen påverkar planeten. 87 procent av alla svenskar vill att politikerna satsar mer resurser på hållbara städer och intresset för att kunna påverka klimatet i rätt riktning ökar.

Earth Hour äger rum 28 mars och arrangeras för nionde året. Att släcka lamporna under en timme, mellan klockan 20.30 och 21.30, beskrivs som en politisk symbolhandling "som skickar en signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar".

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.