Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskarnas klimatutsläpp ökar radikalt

Publicerad: 20 mars 2014, 10:53

Regeringens påstående att Sveriges klimatutsläpp sjunker stämmer inte. Om man räknar in svenskarnas utlandsresor och importen av varor så visar Naturvårdsverkets siffror tvärtom att utsläppen har ökat radikalt.


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtKlimatutsläppNaturvårdsverketRegeringen

Fredrik Reinfeldts påstående att Sveriges klimatutsläpp sjunker och har minskat med 20 procent sedan 1990 stämmer inte. En granskning som SVT gjort visar tvärtom att utsläppen ökar, men att en stor del av utsläppen sker utomlands.

Naturvårdsverkets siffror visar att våra utsläpp inom Sveriges gränser har gått ner med ungefär 20 procent sedan 1990. Men då räknas inte svenska folkets utlandsresor in, och inte heller alla de utsläpp som genereras av varor vi svenskar köper och konsumerar. Räknar man i stället de totala utsläppen vi ger upphov till så har alltså siffrorna ökat rejält.

–Det handlar om en ökning med ungefär 15 procent sedan 1990, säger Lars Westermark, som är avdelningschef på Naturvårdsverket och ansvarig för myndighetens klimatrapportering.

Till SVT säger Fredrik Reinfeldt att han tycker att det är rätt att mäta utsläppen som man gör i FN-systemet och i Kyotoprotokollet och alltså inte räkna in utlandsresor och varor som svenskar konsumerar. Han menar att det vore dåligt för det internationella klimatarbetet att börja ifrågasätta definitioner.

– Det är det bästa sättet att förhandlingar fryses, och så åstadkommer man inget resultat.

Inom Sveriges gränser har flera åtgärder gjort att utsläppen minskat men samtidigt flyger vi svenskar allt mer och importen av mat, framförallt kött, bidrar också till ökade utsläpp. Trots detta har Stadsministern gång på gång framhävt Sverige som ett exempel på ett land som lyckats förena ökande tillväxt med minskande utsläpp. Under en partiledardebatt i januari sa han bland annat:

– Sverige visar att vi har frikopplat vår tillväxt från ökade utsläpp, vilket är helt centralt.

Men på regeringens egen expertmyndighet Naturvårdsverket håller man inte med. På frågan om Sverige klarat att öka tillväxten och samtidigt minska utsläppen svarar Lars Westermark, ansvarig för myndighetens klimatrapportering, att så har skett i Sverige, men inte i världen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.