måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskarnas konsumtion av kläder och tyg ökar stadigt

Publicerad: 30 augusti 2018, 17:29

Konsumtionen av kläder och hemtextilier ökar i Sverige, både nya textilier och sådant som inhandlas i second hand-butiker. Det visar en ny undersökning som Naturvårdsverket har gjort.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Myndigheten har följt nettoinflödet av textil till Sverige mellan 2000-2017 och man kan konstatera att det skett en stadig konsumtionsökning. 2017 köpte varje svensk i genomsnitt 14 kilo textil som inhandlats i fysiska butiker. E-handeln täcks inte av undersökningen men beräknas stå för den största konsumtionsökningen.

Konsumtionen av begagnade textilier har visserligen också ökat sett till volym, men fördelat per person så ligger konsumtionen av second hand-kläder och textilier på samma nivåer som 2011.

En stor del av de kläder som säljs i Sverige slängs i hushållssoporna och enligt Naturvårdsverket är hälften av dessa kläder hela och skulle kunna återvinnas. För att minska den miljöpåverkan som textilproduktionen har har myndigheten nu gett tre miljoner kronor till Högskolan i Borås och projektet Re:textile som ska ge ökad kunskap om de kommersiella förutsättningarna för en cirkulär omställning av textilindustrin.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev