måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskt bistånd går till skövling av regnskog

Publicerad: 12 september 2017, 10:19

Svenska biståndspengar går till en multinationell palmoljeproducent som anklagas för illegal skövling av regnskog.


Tidningen Sveriges Natur har granskat ett fall där en och en halv miljard svenska biståndskronor betalats ut till de internationella utvecklingsbankerna, som i sin tur lånat ut närmare en miljard kronor till palmoljejätten Olams fortsatta expansion i det västafrikanska landet Gabon. Miljöorganisationer har tidigare anklagat Olam för att bidra till avskogningen i Indonesien och Kongo-Kinshasa.

Olam, som är medlem i Forest Stewardship Council, FSC, beviljades redan 2013 ett lån från Afrikanska utvecklingsbanken. Efteråt har rapporter och granskningar i media visat att Olam avverkat stora arealer regnskog, varav det mesta har varit skyddsvärd naturskog. FSC har riktat stark kritik mot Olam som man anser har brutit mot de löften man gett organisationen. Inför årets beslut om en ny utbetalning till bolaget fanns flera länder som ifrågasatte det vettiga i att ge subventioner till ett multinationellt företag som gör stora vinster, andra ville inte att pengar skulle gå till palmoljeproducenter. Men den svenske representanten i styrelsen för den Afrikanska utvecklingsbanken röstade ja till lånet.

Till Sveriges Natur säger Karl Backéus, kansliråd på utrikesdepartementet, att man tar beslut om många projekt varje vecka och att man inte granskar varje enskilt projekt. Han kan inte svara på om man borde gjort en närmare granskning av just detta projekt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev