Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenskt datacenter får grön EU-certifiering

Publicerad: 24 Oktober 2014, 09:00

Sätterstrand Business Parks datacenter utanför Karlstad är, tillsammans med Stockholms läns landsting, de första i Sverige som får EU:s certifiering för energieffektivisering.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Sätterstrand Business Parks datacenter på Hammarö utanför Karlstad är, tillsammans med Stockholms läns landsting, de första i Sverige som får EU:s certifiering för energieffektivisering. Redan när centret började byggas 2009 hade kommunen, som äger bolaget, som målsättning att bygga ett så grönt it-center som möjligt.

– Vi har byggt en datahall där vi tänkt kring flera olika miljöaspekter, säger Pernilla Uddh, vd på Sätterstrand Business Park, till Miljöaktuellt.

I serverhallar blir det väldigt varmt och det är viktigt att hålla temperaturen nere och därför har man ofta stora kylaggregat inne i hallarna. I Sätterstrand Business Parks datacenter har de i stället maskiner utomhus som tar in kylig luft. Därmed klarar de under stora delar av året att hålla en bra temperatur i hallen och samtidigt använda sig av värmen som servrarna alstrar för att värma upp kontorsbyggnaden.

För att få EU:s certifiering krävs, förutom ett aktivt energieffektiviseringsarbete, att man delar med sig av sina kunskaper till andra organisationer, berättar Pernilla Uddh.

– Det är inte bara hallen i sig utan också vårt praktiska arbete och vårt förhållningssätt som gett oss den här certifieringen. I certifieringens ”code of conduct” ingår att vi ska sprida vår kunskap kring ett hållbart tänk. Det kan exempelvis innebära att vi anordnar ett seminarium runt likström och bjuder in våra kunder så att de kan ta ställning till om det är något de vill satsa på.

Nu vill Sätterstrand Business Park sälja in platser i serverhallen till andra bolag.

– Vi vill få fler företag att lägga sin verksamhet i vår hall och då är ett viktigt säljargument att det är en grön it-hall, eller åtminstone så grön den kan bli med tanke på att it är en energislukande bransch. Det är väldigt bra att ha den här certifieringen som en kvalitetsstämpel som stärker oss i andras ögon, men också i vårt eget arbete internt, säger Pernilla Uddh.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.