Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskt fläsk ska på export – med stöd av jordbruksverket

Publicerad: 12 mars 2012, 15:03

Trots varningar om grisbrist till kommande grillsäsong, och för litet fläskätande av svenskarna, ska köttet marknadsföras internationellt av ”Gris by Sweden”.

Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

I ett steg för att uppnå jordbruksminister Eskil Erlandssons vision om matlandet Sverige, har nu Jordbruksverket delat ut 25 miljoner kronor till 50 projekt. Ett av dessa är "Gris by Sweden" som får 600 000 kronor och drivs av Svenskt kött, som i sin tur ägs till 27 procent av LRF.

Förra året
fick projektet 200 000 kronor, och syftet är att svenskt fläsk ska bli tävlingsråvara i kock-VM 2013/2014. Handläggare på Jordbruksverket är Dina Sacic:

Det talas alltmer om att vi ska äta närodlat, hur smart är det egentligen att svenskarna köper fläsk från Danmark och Tyskland, och att vi själva ska exportera vårt fläsk?
‒ Förhoppningsvis blir det fler köpare i Sverige också, men vi tror på det här projektet och har beviljat anslag.
Har ni miljö-, eller klimatkrav på projekten?
‒ Det handlar om små belopp och korta, årsvisa projekt, så vi kan inte titta på alla aspekter, det skulle bli för mycket. Jag hoppas att vi gjort rätt, men det finns säkert saker som kan bli bättre. I det stora hela tror jag att dessa 50 projekt är ett bra urval.

Maria Forshufvud, Vd på Svenskt kött, besvarar Miljöaktuellts frågor:
Varför lägger ni pengar på att marknadsföra svenskt kött utomlands?
‒ Det här är rent PR-arbete som är kopplat till VM i matlagning, och för att höja statusen på svenskt griskött i Sverige.
Borde ni inte satsa på marknadsföring i Sverige då?
‒ Det här är bara en av våra aktiviteter och hoppas att svenska journalister uppmärksammar den goda kvaliteten på svenskt fläskkött. De resurser vi avsätter för den här satsningen är begränsade, för att slå igenom utomlands behövs mycket mer pengar.
Var kommer klimat- och miljöfrågorna in i bilden?
‒ Vi jobbar inte aktivt med de frågorna själva, även om vi bidrar till utveckling av inhemsk proteinfoder och biologisk mångfald. Vårt syfte är inte att öka köttkonsumtionen, utan vi vill ha en medveten konsumtion av bra svenskt kött.

Samtidigt varnar LRF Skånes ordförande, Marianne Andersson, att det blir brist på fläskkött till kommande grillsäsong, enligt P4 Kristianstad.

I ansökningshögarna fanns 150 projekt på sammanlagt 90 miljoner kronor. Bedömningarna baseras på olika fokusområden som diskuterats fram av en samverkansgrupp, där bland annat LRF medverkat.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev