Klimat
Svenskt ja till obligatorisk hållbarhetsrapportering
Publicerad: 28 november 2013, 14:25
EU föreslog redan i våras krav på att stora företag ska redovisa sitt hållbarhetsarbete. Sverige har inte tagit ställning – förrän nu.
EU-kommissionen lade i april 2013 fram förslaget om obligatorisk hållbarhetsrapportering för europeiska företag. Tanken är att stora företag ska rapportera enligt vedertagna standarder som GRI, iso 26000, FN:s Global compact eller liknande. De företag som omfattas av förslaget är listade europeiska företag med fler än 500 anställda och – eller – en årsomsättning på mer än 40 miljoner euro. Av de cirka 40 000 företag som skulle beröras är det idag bara ungefär 2000 företag som arbetar med hållbarhetsrapportering i någon form.
Ett beslut väntas 2016, men Sverige har inte tagit någon officiell ställning. Däremot har handelsminister Ewa Björling uttalat sig negativt om förslaget. Något som fått kritik, bland annat från CSR-experten Parul Sharma här på Miljöaktuellt.se.
Nu verkar det emellertid som om Sverige vänder i frågan om obligatorisk hållbarhetsrapportering. På tisdagen diskuterade en svensk delegation med övriga EU-medlemsländer frågan, och då meddelade Sverige att man nu ställer sig bakom förslaget. Stefan Pärlhem är ämnesråd på justitiedepartementet och med och deltar i förhandlingarna.
– Det kom ett förslag på våren och det har nu diskuterats i en rådsarbetsgrupp i ministerrådet. Nu har vi haft det fjärde mötet och för oss i Sverige har det tagit ett tag att formulera en handlingslinje i förhandlingarna. Men nu har man inom regeringskansliet kommit överens om en förhandlingslinje som man kan ha som ingång i de fortsatta diskussionerna i arbetsgruppen, berättar han för Miljöaktuellt.
De flesta andra EU-länder har idag formulerat sina linjer och enligt Stefan Pärlhem är det idag en majoritet som står bakom förslaget om obligatorisk hållbarhetsrapportering. Sverige ställer sig nu efter diskussioner mellan departementen också positiva till förslaget, men Stefan Pärlhem berättar att det fortfarande finns en del frågor som man vill diskutera innan beslut fattas.
– Sverige vill bland annat diskutera tillämpningen av förslaget. Det vill säga vilka företag som ska omfattas och hur den här rapporten ska lämnas – om den ska hänga ihop med årsredovisningen eller inte. Vi vill också fortsätta diskussionen kring hur företagen ska granskas. Därtill återstår alltså en del att diskutera.