måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskt kärnkraftverk klarar inte säkerhetskraven

Publicerad: 16 oktober 2012, 03:20

Ett svenskt kärnkraftverk har inte lyckats lösa de säkerhetsföreskrifterna som antogs 2004. Trots att man haft åtta år på sig har man inte åtgärdat bristerna. Nu kan en reaktor få stå stilla.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Oskarshamns kärnkraftverk OKG som inte klarar att möta de säkerhetsföreskrifter som antogs 2004 – trots att det gått hela åtta år. Bland annat har verket för lite reservkraft. Nu kan reaktorn Oskarshamn 2 tvingas stå stilla från nyår då den tiden går ut för OKG att årgärda bristerna. Det rapporterar SR Ekot.

OKG fick extremt lång tid på sig att åtgärda de brister man fann redan 2004. Några åtgärder har man emellertid inte gjort och nu har man inte en chans att klara slutdatumet – nyår 2012. OKG har ansökt om ytterligare dispens – till 1 juni 2013. Strålsäkerhetsmyndigheten säger till SR Ekot att dispensen forttfarande är "en öppen fråga". Om Strålsäkerhetsmyndigheten inte beviljar dispensen kan reaktor 2 få stängas ner, vilket kommer leda till att OKG kommer förlora 2TWh elproduktion värd 700 miljoner kronor. OKG räknar emellertid med att få en dispens, det är i varje fall enligt Ekot så man kommunicerar med marknaden. I sin ansökan om anstånd skriver OKG enligt SR Ekot att projektet att åtgärda säkerhetsproblemen varit "mer omfattande, komplext och komplicerat än vad vi utgick ifrån". OKG hänvisar också till att man haft en hård arbetsbelastning på grund av att man genomfört mycket stora parallella projekt. Projekt som enligt SR Ekot varit mer ekonomiskt motiverade och som gjorts på bekostnad av att klara säkerhetskraven i tid.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev