Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Svenskt klimatprojekt – nutida kolonialism i Uganda”

Publicerad: 30 januari 2018, 07:00

Möte mellan Oakland Institutes forskargrupp och lokala samhällen som påverkas av Green Resources verksamhet.

Foto: Emma Karake.

DEBATT Energimyndigheten har sedan 2014 kritiserats för att de köper kolkrediter i Uganda genom det norska bolaget Green Resources. Efter att ha frusit finansieringen under en period anser den svenska myndigheten att förbättringar har skett och planerar att fortsätta stödja projektet. Som svar uppmanar nu elva organisationer från flera olika länder Energimyndigheten att omedelbart upphäva sitt kolkreditsavtal med Green Resources.


Energimyndigheten har sedan 2014 kritiserats för att de köper kolkrediter från ett stort trädplanteringsprojekt i Kachung i Uganda. Myndigheten skrev 2012 under ett 20-årigt avtal med det norska bolaget Green Resources. Energimyndigheten frös sin finansiering till bolaget efter att missförhållanden och våldsutövning mot lokalbefolkningen i Kachung uppdagades i TV4:s Kalla Fakta under 2015. Myndigheten föreslog då tio förbättringsåtgärder som Green Resources behövde uppfylla för att återfå sin betalning. Nu anser Energimyndigheten att förbättringar skett och tänker fortsätta att stödja projektet i Kachung.

Vi är elva organisationer i Sverige, Uganda, Moçambique, Sydafrika, USA och Australien* som starkt motsätter oss Energimyndighetens plantageprojekt i Uganda. Oakland Institute besökte byarna kring Kachung i november 2016 och augusti 2017, och kunde då konstatera att Green Resources inte åtgärdat de sociala missförhållanden som råder i Kachung. Lokalbefolkningens livsmedelsförsörjning är fortfarande ett av flera stora problem. Några kvinnor i en by utanför Kachung uppgav att bristen på ved är så stor att de numera bara lagar ett mål mat om dagen.

Green Resources har bland annat informerat lokalbefolkningen om markrättigheter och skogsreservatets gränser för att öka förståelsen till varför de blivit borttvingade från marker – marker som tidigare varit viktiga för deras levebröd. En extern revision från mars 2017 som Energimyndigheten förlitar sig till, framhåller att Green Resources inte kan ses som medskyldig till att lokalbefolkningen berövats sin mark eftersom regeringen i Uganda ansvarar för lagarna kring markrättigheter. Därmed rentvås Green Resources och slipper ta sitt ansvar gentemot lokalbefolkningen samtidigt som grundläggande mänskliga rättigheter förbises. Byborna i Kachung stämde Green Resources 2008 men hittills har de juridiska påföljderna uteblivit.

Green Resources överdriver sysselsättningsmöjligheterna i Kachung med osäkra arbetsförhållanden och låga löner som följd. Bolaget har även utbildat ett antal bybor i att bygga energieffektiva spisar men dessa har endast byggts och använts i en begränsad omfattning. Dessutom har byborna svårigheter att hitta tillräckligt med ved för att kunna använda spisarna.

Det ökade trycket på mark och naturresurser i området medför stor negativ påverkan på biologisk mångfald, ekosystemtjänster, vattentillgång och markbördighet. Green Resources plantager består av främmande och invasiva trädarter som konsumerar stora mängder vatten. Generellt innehåller och lagrar dessutom trädplantager mindre kol än naturliga skogar. Det effektivaste sättet att motverka klimatförändringarna är att undvika utsläpp av kol från alla källor. Energimyndigheten bör därför förorda minskade växthusgasutsläpp nationellt genom minskad energiförbrukning, minskad konsumtion och ökad energieffektivisering istället för att ägna sig åt kolkolonialism i utvecklingsländer.

Vi uppmanar Energimyndigheten att omedelbart upphäva sitt kolkreditsavtal med Green Resources. Revisionssystem för handel med utsläppsrätter måste kritiskt utvärderas så att de tar hänsyn till trädplantagers verkliga miljö- och sociala påverkan. Med tanke på att flera länders regeringar är delaktiga i ”landgrabbing” måste internationella organ och myndigheter som bedriver handel med kolutsläppsrätter ställa högre krav för att erkänna gemensamma och traditionella markrättigheter än att bara se till lagar gällande kontrakt och markuthyrning. Kolkolonialismen måste upphöra.

Frédéric Mousseau, Policy Director, Oakland Institute, USA

Frank Muramuzi, generalsekreterare, National Association of Professional Environmentalists (NAPE), Uganda

Louise Lindfors, generalsekreterare, Afrikagrupperna, Sverige

Amanda Tas, Skydda Skogen, Sverige

*Organisationer som skrivit ett kravbrev till Energimyndigheten:

The Oakland Institute, USA

Association of Professional Environmentalists (NAPE), Uganda

União Nacional de Camponeses (UNAC), Moçambique

GeaSphere, Sydafrika

Timberwatch, Sydafrika

Afrikagrupperna, Sverige

FIAN Sverige

Skydda Skogen, Sverige

Klimataktion, Sverige

Jordens Vänner, Sverige

Friends of the Earth Australia

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.