Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskt miljöteknikföretag prisas av World Economic Forum

Publicerad: 3 december 2006, 14:50

Svenska miljöteknikföretaget ClimateWell AB är ett av världens hetaste bolag bland riskkapitalister och teknikexperter. I dagarna belönas företaget med utmärkelsen Technology Pioneers 2007 av World Economic Forum. – Ny teknik kan göra världen bättre, säger vd Per Olofsson.


Det är ClimateWells unika solkylningsteknik som fått juryn att välja ut det svenska företaget som en av årets 47 pionjärföretag.

Tekniken bygger på att energi kan lagras i salt, för att sedan tas ut igen genom att blanda med vatten. Produkterna drar nytta av den outtömliga solenergin som lagras i saltet, för att sedan omvandlas till antingen kyla eller värme. Poängen med att lagra energin i salt är de dramatiskt minskade effektförlusterna jämfört med dagens teknik.

– Den här utmärkelsen understryker vad vi länge jobbat efter på ClimateWell – ny teknik kan göra världen bättre. Men priset innebär mer än så. Kraven på att tekniken ska vara lönsam visar kanske ännu mer potentialen, säger Per Olofsson, vd för ClimateWell.

En av storägarna i ClimateWell är svenska Industrifonden, vars vd Claes de Neergaard intervjuas i nästa nummer av Dagens Miljö.

Läs mer om Technology Pioneers på http://www.weforum.org/en/about/Technology%20Pioneers/index.htm

ClimateWells webbplats finns på http://www.climatewell.com

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev