Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskt Näringsliv bekymrade över energipolitiken

Publicerad: 4 juli 2012, 08:36

Maria Sunér Fleming inte övertygad av riksdagsledamöterna i Almedalen.


Energispektrum, ett samarbete mellan energibranschföreningarna och ett antal energiföretag, anordnade under onsdagsmorgonen ett seminarium kallat Energi – med sikte på 2050 där flera olika aktörer fick redogöra för hur de ser utvecklingen på energiområdet de kommande 40 åren.

Bland annat var sex riksdagsledamöter på plats, Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Ola Johansson (C), Börje Vestlund (S), Lise Nordin (MP), Kent Persson (V) samt Lars Isovaara (SD). Representanterna från M och C menade att Alliansens energiuppgörelse från 2009 tydligt visar vad siktet är inställt på. Representanterna från S, MP och V menade däremot att det vore bättre att sikta på ett helt förnybart energisystem till år 2050.

Efter diskussionen mellan politikerna begärde Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi- och klimatpolitik på Svenskt Näringsliv, ordet och förklarade att hon efter att ha lyssnat till panelen är bekymrad över den svenska energipolitiken. Så här sa hon:

– Det är inte bara den elintensiva industrin som behöver energi utan det är ju faktiskt hela näringslivet. Och hela näringslivet har väldigt långsiktiga investeringar i Sverige. Så att verkligen se till att vi har en energipolitik som kan leverera på alla tre delarna som energipolitiken grundar sig på, det vill säga att det ska vara konkurrenskraftiga priser, att det ska vara stabila leveranser och att det ska vara mycket miljöhänsyn, det är oerhört centralt. Och jag måste tyvärr säga att jag blir inte övertygad när jag hör er här idag, att den svenska energipolitiken verkligen kommer att leverera. Jag blir faktiskt ganska bekymrad måste jag erkänna. Kommer vi att klara det här, kommer vi att ha konkurrenskraftiga priser och stabila leveranser i framtiden. Och hur ska vi få till prioriteringarna i näringslivet, hur ska vi våga investera?

Något tydligt svar på frågorna blev det dock inte.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.