fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskt Näringsliv: Bra förslag, men svårt att driva igenom

Publicerad: 3 juli 2016, 19:12

Maria Sunér Fleming.

En gemensam koldioxidskatt för hela Europa, föreslår Liberalerna. Bra förslag, men svårt att driva igenom i EU, menar Svenskt Näringsliv.

Ämnen i artikeln:

Koldioxidskatt

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Under gårdagen föreslog Liberalerna under sin partidag i Almedalen ett gemensamt ramverk för koldioxidbeskattning inom EU. Svenskt Näringsliv anser att Liberalernas förslag är bra, men menar att det kommer att bli svårt att göra verklighet av det.
– En enhetlig koldioxidskatt över hela Europa är en bra idé och en viktig fråga. Inte minst ur konkurrensperspektiv. Som det ser ut i dag har Sverige en extremt hög koldioxidskatt jämfört med övriga Europa. Vi anser också att en EU-gemensam koldioxidskatt skulle bidra till att de mest kostnadseffektiva åtgärderna genomfördes först, säger Svenskt Näringslivs klimatexpert Maria Sunér Fleming till Aktuell Hållbarhet.
Tanken med Liberalernas förslag är en gemensam överenskommelse om en miniminivå för koldioxidbeskattning för den del som inte träffas av utsläppshandeln.  I sitt utspel påminner Liberalerna om att EU 2005 lanserade världens största handelssystem för utsläppsrätter för växthusgaser men att ETS-systemet i dag bara når 45 procent av EU:s samlade utsläpp av växthusgaser.
Det har tidigare gjorts försök att harmonisera EU-ländernas koldioxidbeskattning, men än så länge utan framgång.  Till exempel togs förslaget upp i EU:s energiskattedirektiv men motståndet var då för stort i för många medlemsstater vilket gjorde att förslaget drogs tillbaka.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev