Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svenskt operativsystem belönat av ACS

Publicerad: 29 December 2008, 15:25

Forskare på SICS vinner pris för mikroskopisk implementation av IPv6


Operativsystemet Contiki, som utvecklats vid SICS (Swedish Institute for Computer Science) är avsett för små inbäddade nätverksanslutna system, i huvudsak intelligenta sensorer. Dess mikroIPv6-stack har belönats med Best Poster Award vid kongressen ACM SenSys 2008. Association for Computing Machinery håller varje år en kongress med ett enda ämne: sensorsystem i nätverk, där alla som är något inom avdelningen inbäddade (små) datorsystem deltar och presenterar sina forskningsresultat.

IP-stacken, alltså den programvara i en nätverkskopplad applikation som hanterar IP-nätet, tenderar att bli ganska stor, ja, ett antal megabyte i en typisk PC. Stacken för IPv6 är ännu större än den för IPv4. Det rimmar illa med tillämpningen i minimala sensorer som trots sitt minimala primärminne är beroende av den enorma adressrymd som IPv6 erbjuder.

Intelligenta sensornät är framtiden för mätvärdesinsamling över stora arealer, hela hus, hela industrier, hela städer, ja hela planeter. Ett framtidsscenario innefattar sk intelligent damm, mycket små sensorer som kan släppas ut i stora mängder från luften och driva runt i atmosfären eller hamna här och var på jordytan (eller någon annan planetyta för den delen) och skicka tillbaka sina mätdata till det stora nät som alla sensorer utgör tillsammans.

Data färdas runt i hela nätet på multipla vägar för att inget data ska förstöras om några sensorer skulle gå sönder, störta eller råka hamna i en vulkan. Data kan sedan hämtas ut på valfritt ställe, eller ställen, i nätet och vidarebearbetas av forskare.

Till detta krävs en mycket stor adressrymd, så stor att IPv4 inte klarar det. En IP-stack på ett par megabyte får helt enkelt inte plats i en minimal dator med kanske bara ett par hundra kilobyte minne. SICS har lyckats krympa ned kodstorleken till 11.488 byte (byte!!) och minnesbehovet för variabeldata till så lite som 2 kilobyte. Det är världens minsta IPv6-stack.

Läs mer om Contiki: www.sics.se/contiki/about-contiki.html
Läs mer om mikrostacken här: www.sics.se/~adam/durvy08making.pdf

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.