fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svenskt pappersbruk först i världen med biogasol

Publicerad: 6 september 2021, 09:28

Erik Lindroth, hållbarhetsdirektör på Duni, hoppas kunna inspirera andra till att hitta lösningar för att minska koldioxidutsläppen. Foto: Niklas Thornblad / Niklas Thornblad Fotograf AB

Med införandet av biogasol kommer pappersbruket i Skåpafors förmodligen att klara sitt mål om fossilfri produktion till 2027.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiKoldioxidutsläppFossila Bränslen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Under en sexårsperiod ska pappersbruket i Skåpafors fasa in biogasol i sin produktion och när arbetet är klart ska koldioxidutsläppen ha minskat med 12 000 ton per år, vilket motsvarar cirka nittio procent av det totala utsläppet.

– Anläggningen i Skåpafors är vårt flaggskepp för hållbar produktion och leder vår omställning. De ska vara helt fossilfria till 2027. Jag hoppas vi kan inspirera andra tillverkare och att det här blir en verklighet på marknaden på andra håll, säger Erik Lindroth, hållbarhetsdirektör på Duni Group, till Aktuell hållbarhet. 

Biogasolen görs av restprodukter från livsmedelsindustrin och har tagits fram av Kosan Gas, som ägs av den europeiska gasoljätten UGI international. Enligt gasoltillverkarens egna undersökningar så verkar det som att det svenska pappersbruket är först i världen med biogasol i sin tillverkningsprocess.

För hela Dunikoncernen som helhet är målet att alla anläggningar ska vara klimatneutrala till 2030.

– Vi har ambitiösa mål och kommer sätta ännu mer utmanande mål den här veckan faktiskt. Det är väldigt kul att jobba på ett företag som satsar ordentligt på hållbarhetsområdet, säger Erik Lindroth.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev