Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Svenskt sigill vilseleder om närproduktion”

Publicerad: 2 juni 2010, 07:19

Konventionellt odlade livsmedel kan inte kallas närproducerade, även om de är odlade nästgårds. Det anser Biodynamiska föreningen som anmäler Svenskt sigill till Konsumentverket.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Svenskt sigill marknadsföring kan få konsumenterna att tro att deras produkter är likvärdiga med ekologiska och biodynamiska produkter. Det anser Biodynamiska föreningen som anmäler Svenskt sigill till Konsumentverket.

Felet är enligt föreningen att en stor del av de produkter som används i den konventionella odlingen importeras och/eller transporteras långa sträckor. Det rör sig om konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och kraftfoder. Till exempel importerar Sverige enligt Biodynamiska föreningen cirka 730 000 ton konstgödsel per år.
– Vi anser att begreppen närodlat och närproducerat bör innebära att man inom odling och produktion helt och hållet använder lokala produktionsmedel. Med tanke på hur produktionen sker och det avstånd som idag råder mellan konsument och producent inom livsmedelssektorn är det enligt vår uppfattning i de flesta fall vilseledande att använda begreppen närodlat och närproducerat i reklam och marknadsföring, säger Lasse Hellander som är verksamhetsledare på Biodynamiska föreningen.

Dessutom
ger föreningen exempel på produkter som inkluderar importerade ingredienser men ändå marknadsförs som närproducerade, till exempel barnmat med banan och mango.

I dag finns
inga definitioner av begreppen närodlat och närproducerat. Ett arbete med att definiera det pågår enligt Biodynamiska föreningen just nu inom Jordbruksverket.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.