söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige bäst i rankning av klimatpolicy

Publicerad: 7 december 2020, 10:58

Isabella Lövin skriver under klimatlagen den 1 februari 2017. I bakgrunden Ulrika Modéer, Eva Svedling, Annika Flensburg, Mikaela Kotschack, Katarina Hellström, Julia Hector och Alexandra von Linde. Foto: Johan Schiff, Miljöpartiet de gröna / Wikimedia commons

Med en fjärdeplacering toppar Sverige en rankning av länders klimatpolicy. Det är alltså inget land som kommer på de första tre platserna. EU går som helhet från plats 22 till plats 16 i rankningen.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Enligt rankningen Climate Change Performance Index 2021, som rankar 57 länder, har Sverige den bästa klimatpolicyn av alla rankade länder. EU:s har som helhet förbättrat sin placering av den gröna given och ambitionen att avsevärt minska utsläppen till 2030 och går från plats 22 till plats 16. 

Inget land är bra nog för att komma på plats 1-3. Därefter rankas Sverige på fjärde plats, Danmark på sjätte plats och Finland på 11:e plats. Andra framstående länder i EU är Malta som hamnar på 12:e plats, Lettland på 13:e plats. Portugal är det land som har gjort det största lyftet sedan förra året och har klättrat från 25:e till 17:e plats.

”För att höja EU:s rankning och för att blocket ska återfå sin ledarskapsroll måste EU avsevärt öka sitt 2030-mål vid denna veckas Europeiska Råd. EU måste också säkerställa att inget EU-land lämnas efter i omställningen. För detta kommer EU:s budget och återhämtning ge finansiellt stöd som saknar motstycke för att skala upp den gröna omställningen över Europa. Och särskilt till Europas mest kolberoende länder, särskilt Central- och Östeuropa”, säger Wendel Trio, chef för Climate Action Network Europe.

Ta del av rankningen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev