Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige bäst på miljö

Publicerad: 25 november 2008, 07:50

Att minska koldioxidutsläppen är inte bara miljövänligt, det kan ge EU-pris också.


EU-kommissionens pris EMAS Awards har tilldelats mejeriet Milko för bolagets arbete med att sänka koldioxidutsläppen. Priset delades ut i Bryssel och Milko tog hem spelet i konkurrens med 32 organisationer från 13 medlemsländer.

Det är andra året i rad som Sverige rankas som bäst i EU. Temat för årets tävling var ”Reduktion av växthusutsläpp/energiförbrukning/energieffektivisering”.

På Milko har arbetet bland annat handlat om olika projekt för att minska drivmedelsförbrukning vid transporter

– Vi har utbildat chaufförerna i eco-driving och på vissa fordon använder vi datorer för att mäta dieselåtgång, säger Inger A Larsson, kvalitets- och miljöchef på Milko.

På de nya distributionsbilar som köps in används koldioxid som kylmedia, tidigare användes dieselaggregat.

Inom produktionen har olika projekt syftat till att återanvända varmvatten med hjälp av ackumulatortankar. Bland annat återanvänds värme från företagets ostproduktion.

Andra åtgärder gäller fastighetsuppvärmning, på en av företagets anläggningar används fjärrvärme och ytterligare en anläggning står på tur. Milkos ventilationsaggregat byggs även om för återvinning av värme och företaget använder uteslutande grön el.

Inte alla investeringar på Milko är utpräglade miljösatsningar, det är så att säga en bonuseffekt.

– Det handlar också om att höja kvaliteten på våra produkter och rena re-investeringar, att säga att något är en miljöinvestering är svårt, säger Inger A Larsson.

EMAS Award-motiveringen lyder:

Milko är ett av Sveriges största mejerier. År 2006 satte upp mål för att minska sina koldioxidutsläpp med 25% under en tioårsperiod. Mer än 30 % av detta mål har uppnåtts under de senaste två åren och Milko arbetar med att hitta ytterligare sätt att reducera sina utsläpp. Bland annat gör de detta genom att använda alternativa energikällor, som biogas. Milko tilldelas EMAS Awards för sina åtgärder inom energieffektivisering.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev