Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Sverige behöver en strategi för negativa utsläpp”

Publicerad: 19 Oktober 2017, 08:36

DEBATT Senast 2045 ska Sverige uppnå noll nettoutsläpp. Därefter ska vi bidra till det globala klimatarbetet genom att ”dammsuga” atmosfären på koldioxid. Nu behövs en strategi för att uppnå målen, skriver flera debattörer från bland annat Chalmers tekniska högskola och tankesmedjan Fores.


Det nya klimatpolitiska ramverket är ambitiöst och välkommet. Sverige ska gå från att släppa ut koldioxid till atmosfären till att fånga in koldioxid från atmosfären. Klimatlagen kräver att både nuvarande och kommande regeringar presenterar politik för att nå detta mål.

Teknik för att fånga in och lagra koldioxid från bioenergi, så kallad bio-CCS, anses vara en nyckelteknik för negativa utsläpp. Genom att fånga in och lagra koldioxiden av biogent ursprung, i kombination med nyplantering av grödor som binder koldioxid från atmosfären, går det att skapa negativa utsläpp.

Sverige, med en stor och etablerad bioekonomi och potential att öka uttaget av biomassa till industriella processer, har osedvanligt god potential för bio-CCS. Men det saknas starka ekonomiska och politiska incitament för att göra tekniken kommersiell. Med mindre än 30 år kvar tills vi i Sverige ska fånga in mer koldioxid än vi släpper ut är avsaknaden av policyincitament anmärkningsvärt. Den första klimatpolitiska handlingsplanen för hur Sveriges ska uppnå sina långsiktiga klimatmål bör därför innehålla en strategi för bio-CCS, inklusive:

- Stöd till forskning, utveckling och kommersialisering av bio-CCS, inklusive forskning om social acceptans och styrmedel,
- En policystruktur som gör tekniken långsiktigt kommersiell och som kompletterar redan existerande innovations- och demonstrationsstöd,
- En plan för hur Sverige kan bidra till att skapa en gemensam nordisk infrastruktur för transport och lagring av koldioxid.

En svensk strategi för framtida negativa utsläpp ska inte ses som en biljett till uppskjutet klimatarbete på andra områden. Det svenska klimatarbetet måste accelerera i alla led. Men att i dag undvika satsningar på bio-CCS ger dåliga förutsättningar för att nå det långsiktiga klimatpolitiska målet.

Anders Lyngfelt, professor i energiteknik, Chalmers

Thore Berntsson, professor i energi och miljö, Chalmers

Mathias Fridahl, Klimatpolitisk analytiker, Fores, samt Biträdande lektor, Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet

Filip Johnsson, professor i uthålliga energisystem, Chalmers

Markus Larsson, programchef, Fores klimat- och miljöprogram

Jan Pettersson, professor, föreståndare för Göteborgs luft- och klimatcentrum, Göteborgs universitet

Elisabeth Undén, klimatpolitiskt sakkunnig, Göteborgs Stad

I Fores Policy Brief 2017:01 utvecklar vi tankarna om behovet av en svensk strategi för negativa utsläpp (www.fores.se/negativa-utslapp).

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.