Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Sverige bryter mot EU-rätten”

Publicerad: 13 januari 2010, 13:19

Sveriges godkännande av Nord Streams gasledningsbygge i Östersjön är enligt två estländska miljöorganisationer ett brott mot EU-rätten. Nu kräver man att EU agerar juridiskt.


Enligt två estländska miljörörelser, The Estonian Green Movement och Estonian Fund for Nature, är Sveriges, Finlands, Danmarks och Tysklands godkännande av byggandet av gasledningen i Östersjön ett brott mot EU:s lagstiftning om miljökonsekvensbeskrivning och naturlig miljö. På torsdagen förra veckan lämnade grupperna in ett formellt klagomål till EU-kommissionen.

De estländska miljöorganisationerna menar också att Sverige och de andra Östersjöländerna missbedömt de miljömässiga riskerna med gasledningsprojektet. Bland annat ska man ha underskattat hotet med att giftiga kemikalier lösgörs från sjöbotten under själva byggandet. Miljöorganisationerna pekar också på att man inte tagit de ökade riskerna för skeppsolyckor i Finska viken på allvar. Nu kräver de estländska organisationerna att EU agerar juridiskt mot länderna som godkänt byggandet av gasledningen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.