Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige en toppnation i konkurrenskraft

Publicerad: 8 september 2009, 11:31

Innovationskraft och ekonomisk stabilitet ger Sverige höga poäng när World Economic Forum rankar nationernas konkurrenskraft.


USA, Storbritannien och Ryssland tappar placeringar i World Economic Forums, WEF, ranking av konkurrenskraft, Global Competitiveness Index 2009. Sverige lyckas däremot behålla sin fjärde placering, rapporterar The Swedish Wire.

De nordiska länderna får höga betyg på flera områden, inte minst de ekonomiska. Institutioner som genomsyras av hög transparens får också beröm, skriver The Swedish Wire. Ett starkt fokus på utbildning är också något som lovordas. ”Det har försett arbetskraften med förmåga att snabbt anpassa sig till en föränderlig miljö och har lagt grunden till höga nivåer av teknisk anpassning och innovation, något som är avgörande för länder med en så avancerad ekonomisk utveckling”, kommenterar World Economic Forum.

Sverige och Finland får anmärkningar för sina ganska oflexibla arbetsmarknadslagstiftningar. WEF menar att länderna, tillsammans med flera europeiska länder, ger företag små möjligheter att vara flexibla vid lönesättning och att det är svårt att säga upp folk och därmed också dyrt att anställa.

I WEF:s rankning hamnar Schweiz på första plats medan USA hamnar på andra plats. Singapore hamnar på tredje plats före Sverige. Danmark, Finland och Tyskland kommer på fjärde respektive femte och sjätte plats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.