Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige får nytt mål för ekologiskt

Publicerad: 7 februari 2017, 14:47

Regeringen har beslutat om ett nytt nationellt mål för ekologiska livsmedel. Det framgår av en handlingsplan som presenterades i dag.


Regeringen presenterar i dag en handlingsplan för att nå målen i den livsmedelsstrategi som presenterades förra veckan. Ett av målen i strategin är ett nationellt inriktingsmål som säger att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark år 2030. Ett annat nationellt mål är att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.
– Nu får vi in mål både för ekologisk produktion och ekologisk konsumtion. Nationella mål för ekologiska livsmedel har vi inte haft sedan 2010, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Aktuell Hållbarhet.

Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat kraftigt de senaste åren. Karolina Skog säger att den ökningen tyvärr till stor del går till importerade ekologiska livsmedel då det inhemska utbudet inte möter efterfrågan. Just frågan om mål för det ekologiska jordbruket blev en av tvistefrågorna mellan regeringen och oppositionen i de utdragna förhandlingarna om en blocköverskridande livsmedelsstrategi som pågått under hösten.

När det gällde mål för ekologiska livsmedel, som nu ligger utanför de blocköverskridande målen,  menade oppositionspartierna att efterfrågan på ekologiskt redan var stor och att det därför inte behövdes mål då marknaden skötte sig själv.
– Men marknaden sköter sig inte själv som oppositionen hävdar. Att det stora uppsvinget för ekologiska livsmedel nu går till importerade livsmedel är just en konsekvens av oppositionens resonemang, säger Karolina Skog.

Då 60 procent av livsmedelskonsumtionen inom den offentliga sektorn till 2030 ska vara ekologiskt är det enligt miljöministern viktigt att inköpen styrs mot inhemskt producerade livsmedel. Upphandlingsreglerna gör det inte möjligt för upphandlare att kräva svenska livsmedel, men Karolina Skog säger att det finns metoder för att styra uppköpen i önskad riktning.  Just ökad kompetens hos upphandlare är en annan del av den handlingsplan som presenteras i dag.
– Upphandlare kan ställa krav, även om det inte går att kräva svenskproducerat. Till exempel går det att styra upphandlingen genom att ställa höga djurhållningskrav och genom att släppa in mindre aktörer i upphandlingarna.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.