Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige – fattigt på innovatörer

Publicerad: 3 maj 2011, 06:45

Sverige är en toppnation i EU:s innovationskraftsindex. Men det är tillgången på humankapital och finansering som drar upp betyget. När det gäller innovatörer är det sämre ställt.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Ett land med ytterst stark innovationskraft men med relativt få innovatörer. Så beskriver Per Thulin på Entreprenörskapsforum i en månadsanalys Sverige, utifrån landets placering i EU:s innovationskraftsindex.

Analysen grundar sig i en rapport från Pro Inno Europe som på uppdrag av EU-kommissionen presenterar ett index över innovationskraften i EU:s 27 medlemsländer. Sverige har sedan 2006 konstant placerat sig högt när innovationskraften har mätts.

”Sveriges framskjutna position förklaras genom att vi presterar exceptionellt bra inom fem av åtta undersökta dimensioner, bl a tillgång till humankapital och finansiering. Sämst resultat nås avseende innovatörer och i viss mån ekonomiska effekter. De nordiska länderna tycks ha ett gemensamt problem i en låg andel innovatörer. Sverige placerar sig tillsammans med Danmark och Finland på ungefär samma nivå som genomsnittet i EU”, skriver Thulin i ett pressmeddelande.

Om Kroatien, Makedonien, Norge, Serbien, Schweiz och Turkiet läggs till i innovationsindexet hamnar Sverige totalt sett på andra plats efter Schweiz. Sett till innovatörer hamnar Sverige däremot på tolvte plats bland de 33 länderna.

Mer av Per Thulin hittar du på Entreprenörskapsforums webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.