Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige förbi Danmark i vindkraft

Publicerad: 1 september 2015, 04:46

Under årets första månader gick Sverige om Danmark i vindkraftsracet.


Under det gångna halvåret producerades för första gången mer vindkraft i Sverige än i Danmark, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi. Men organisationen efterfrågar trots detta mer kraftfulla politiska beslut.

– Det är en glädjande nyhet som visar att vindkraften i Sverige har fått en alltmer betydande roll för Sveriges elförsörjning. I dag är vindkraften Sveriges tredje största kraftslag och tack vare goda naturliga förutsättningar är potentialen enorm. Men för att nå den fulla potentialen är det viktigt att politikerna snarast fastställer ett nytt mål för förnybar energi till 2030 och att elnätsinfrastrukturen byggs ut. Det skapar även bättre förutsättningar för elexport, säger Charlotte Unger, vd Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

I fjol producerade Sverige 11,5 terawattimmar el från vindkraft medan motsvarande siffra för Danmark var 13 terawattimmar. Det här årets första sex månader producerades hela 8,5 terawattimmar i Sverige medan motsvarande siffra var 7,2 terawattimmar i Danmark. Det motsvarar 12 respektive 39,2 procent av ländernas elförsörjning under första halvåret. Enligt Svensk Vindenergi har Danmark som mål att ha 50 procent av elproduktionen ska komma från vindkraft år 2020, medan Sverige saknar ett liknande mål.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.