fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige går före EU: förbjuder kemiskt ämne

Publicerad: 14 juni 2005, 07:30

Regeringen vill förbjuda det farliga kemiska ämnet PFOS, som används i bland annat rengöring, färg och lack. Något förbud mot ämnet är inte aktuellt i EU, men miljöminister Lena Sommestad vill att Sverige går före.


– Med det nationella förbudet hoppas vi kunna påskynda ett förbud inom hela EU, säger Lena Sommestad.

EU-kommissionen måste dock granska det svenska förbudet innan det införs.

Sverige trycker nu också på för att PFOS ska fasas ut globalt. Den här veckan nominerar Sverige PFOS som ett ämne som bör förbjudas enligt den globala miljökonventionen om långlivade organiska ämnen.

– En förutsättning för att vi ska lyckas fasa ut PFOS är att vi får ett förbud som gäller i EU och i förlängningen även på global nivå. Min förhoppning är att fler EU-länder går före med nationella förbud och att detta sätter press på kommissionen att komma med ett förslag om EU-förbud, säger Lena Sommestad.

PFOS förekommer i till exempel brandsläckningsmedel, rengöringsmedel, impregneringsmedel och tillsatser till färg och lack.

Ämnet är extremt svårnedbrytbart i miljön. Mycket höga halter av PFOS har hittats i arktiska isbjörnar, fjällrävar, havsörn och sälar. Låga doser av PFOS har i djurstudier visat sig ge effekter på levern och störningar på reproduktionsförmågan.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev