tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige godkänner miljögift

Publicerad: 10 maj 2013, 11:48

160 stater har enats om att fasa ut det farliga bromerade flamskyddsmedlet hexabromocyklododekan (HBCD), men EU kämpade och fick rätt för fortsatt användning av HBCD i isoleringsmaterial. Sverige gick med EU:s linje.


Det var på ett internationellt möte om den globala Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar som staterna enades om att fasa ut HBCD. Kemikalien blir den 23:e på listan över globalt förbjudna kemikalier, men förbudet urholkas på grund av de undantag som EU drev igenom.
– Vi har länge kampanjat mot bromerade flamskyddsmedel och beslutet är en stor seger för miljön och folkhälsan. Men det är allvarligt att EU försvårar FN-samarbetet mot miljögifter. HBCD är farligt och behöver fasas ut omgående, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

När HBCD väl spridits i miljön, är den mycket svårnedbrytbar. Den löser sig i fettvävnad och ackumuleras i organismer och återfinns allmänt runtom i världen. HBCD är känd för att vara hormonstörande, med potentiellt negativ påverkan på nervsystemets utveckling och barns mentala kapacitet.

Medan många länder önskade ett heltäckande globalt förbud utan några undantag, kämpade EU för fortsatt användning av HBCD i isoleringsmaterial, vilket resulterade i ett femårligt undantag på vissa villkor.
– HBCD klassificerats inom EU som en ”särskilt farlig kemikalie” och skall fasas ut till 2015 i unionen, så det är konstigt att EU kämpade så hårt för ett 5-årigt undantag för fortsatt produktion och användning i isolering. Egentligen ville EU även ha ett undantag för att återvinna isoleringsmaterial med HBCD till 2024, men fick ge sig på den punkten. Det är problematiskt att EU hela tiden får undantag, de tappar trovärdighet. De svenska delegaterna ville egentligen inte ge sitt godkännande, men gav med sig då de inte ville sätta käppar i hjulet för EU. Men man får ändå se det som en stor vinst att FN nu bestämt att HBCD det ska fasas ut globalt, trots det 5-åriga undantaget, säger Andreas Prevodnik, sakkunnig på Naturskyddsföreningen

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev