Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige halkar efter i vindkraftsligan

Publicerad: 14 januari 2011, 09:13

Vindkraften förväntas stå för 14 procent av elproduktionen i EU 2020. Det innebär en tredubbling av nuvarande kapacitet. Men Sverige halkar efter och väntas bara ha nå 8 procent vindkraft, enligt EWEA.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Irland väntas med 36 procent bli det land som har störst andel vindkraft 2020. Landet följs av Danmark och Tyskland med 31 respektive 19 procent, enligt en sammanställning av de 27 EU-ländernas nationella handlingsplaner från EWEA, European Wind Energy Association.

Sverige halkar efter i listan och väntas ha 8 procent vindkraft 2020. Svensk Vindenergi är kritiskt.
– Det är märkligt att Sverige inte har bättre ambitioner än så. Vi har mycket goda förutsättningar för vindkraft och det är fullt möjligt att öka den planerade vindkraftutbyggnaden så att den år 2020 åtminstone motsvarar genomsnittet i EU, säger Gunnar Fredriksson, vice vd i Svensk Vindenergi i en kommentar.

Svensk Vindenergi menar att Sveriges potential för vindkraft är god med stor landyta och den omfattande vattenkraftproduktionen där vindkraften anses utgöra ett bra komplement.
– Inget av de länder som beräknas ha mycket mer vindkraft än Sverige har tillnärmelsevis lika mycket vattenkraft i systemet, kommenterar Gunnar Fredriksson.

Det övergripande EU-målet om 20 procent förnybar energi år 2020 väntas kunna uppnås, vilket Teknik360 skrev om här.

Läs EWEA:s sammanställning här.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.