Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige handfallet vid extremväder

Publicerad: 6 mars 2015, 12:52

Landets kommuner saknar pengar och beredskap för naturkatastrofer orsakade av klimatförändringarna. Och ingen tar ansvar, visar ny undersökning.


Enligt en rapport från försäkringsbolaget Folksam är bara tre procent av kommunerna förberedda på naturrelaterade skador till följd av klimatförändringar.

– Medvetenheten finns, men inte pengarna och ingen tar ägarskap över frågan. Nu måste regeringen ta ledningen, säger Folksams vd Jens Henriksson.

Skyfall med översvämningar skulle få förödande konsekvenser. I hälften av landets kommuner skulle det utgöra hot mot bebyggelse. Trots det har endast fyra av tio kommuner räknat på vad en översvämning skulle kosta skattebetalarna.

– Vår skadestatistik visar tydligt att antalet tillfällen med extrem nederbörd och påföljande skador har ökat markant. I dag kostar de naturrelaterade skadorna försäkringsbolagen 1,6 miljarder kronor per år. Det är bara en bråkdel av den kostnad Sverige står inför om vi inte rustar oss för ett extremare väder, säger Jens Henriksson och varnar för vad konsekvensen kan bli om samhället sviker sitt ansvar och kommuner försummar att göra klimatanpassningar.

Människor i särskilt utsatta områden riskerar då att inte få försäkra sina hem.

Samtidigt visar undersökningen att kommunerna tycker att ansvarsfrågan är otydlig, och att underlag saknas för att utvärdera risker och vidta åtgärder. Folksams vd anser anser att regeringen bör tydliggöra ansvarfrågan och föreslår en rad åtgärder.

Läs mer om det i pressmeddelandet.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.