Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sverige har 10% av världsmarknaden

Publicerad: 4 Mars 2009, 10:16

Automationsklustret i Mälardalen är stort. Men visste du att branschen faktiskt står för en stor del av världsmarknaden?


Automationsbranschen i Stockholm-Mälardalsregionen står för 10 procent av världsmarknaden. De 500 företag i området som arbetar inom processindustri, verkstadsindustri, transportlogistik och fastighetsautomation omsätter 30 miljarder kronor och sysselsätter 15.000 människor. Det framgår av en kartläggning som Stockholm Business Region och Automation Region utfört.

– Det är bra att få dessa siffror fastställda. Automationsklustret i Mälardalen är bland de största i välden och det är uppenbart att det är viktigt för vårt välstånd och konkurrenskraft, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region i en kommentar.

Sverige konkurrerar med bland annat Tyskland, USA och Japan som också rymmer stora automationskluster.

Totalt omsätter automationsindustrin 50 miljarder i Sverige. En tredjedel härstammar från Västerås, med ABB som största aktör, och en tredjedel från övriga Mälardalen.

Baserat på 350 av företagen utgör området elektrisk drift och i&c-sensorer 53 procent av volymomsättningen. Produkter för underhåll, styrning, optimering och planering står för 13 procent. Robotar, hantering och montering står för 12 procent, ställdon, processventiler, pneumatik och hydraulik 12 procent, säkerhet och identifiering 3 procent samt industri, pc och datanät 7 procent.

42 företag omsätter mer än 100 miljoner kronor, enligt kartläggningen. Topp-5 består av ABB Process Automation, ABB Automation Products, Bombardier Transportation Sweden, ABB Robotics samt Bosch Rexroth Teknik. Företagen omsätter i tur och ordning 4,46 miljarder, 3,6 miljarder, 3 miljarder, 2,6 miljarder samt 1,26 miljarder kronor.

I kartläggningen pekas ett antal exportframgångar ut. Bland annat nämns elektriska driv- och styrsystem från Bombardier, kommunikationsutrustning från Westermo, vibrationsmätsystem från SPM Instrument samt en rad system från ABB, däribland planhetsmätningssystem för valsverk, batchhanteringssystem och industrirobotar.

Klustret vill förstås växa. Ett antal möjligheter för investerare pekas också ut i kartläggningen. Bland annat anses energiområdet rymma fler aktörer. Det råder såväl kompetens- som resursbrist och med pengar går det att industrialisera forskningsresultat. Smarta nät anses också vara ett område med potential. Infrastruktur för elbilar i form av laddstationer och betalsystem är ytterligare ett utpekat område liksom robotik för små- och medelstora företag.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.