Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sverige ignorerar samers rättigheter vid miljöbedömningar

Publicerad: 24 Oktober 2017, 06:06

I en ny studie hamnar Sverige i botten när det kommer till att ge ursprungsbefolkningen inflytande vid miljöbedömningar.


I en ny forskningsrapport från SEI har forskarna undersökt hur stort inflytande ursprungsbefolkningen har vid miljöbedömningar av nya projekt som gruvor och vindkraftsparker. I den jämförande studien har forskarna tittat på länder som Norge, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Man konstaterar att Sverige är det land som är sämst när det kommer till att ge ursprungsbefolkningen inflytande vid miljöbedömningar. I norra Sverige uppstår ofta konflikter mellan samebyar och gruv- och vindkraftsprojekt. Ofta handlar dessa om de samiska markrättigheterna men även samiskt inflytande i miljöbedömningar spelar stor roll.

Trots att den svenska staten har internationella förpliktelser att skydda samiska rättigheter, och trots att bolagen har ett ansvar att undvika skada på ursprungsfolks rättigheter så saknar samerna ofta helt möjlighet att påverka miljöbedömningar enligt studien. Enligt Miljöbalken ansvarar bolagen för sina miljöbedömningar och deras studier saknar ofta ett samiskt perspektiv.

I studien lägger SEI fram flera förslag på hur rutinerna runt miljöbedömningar kan förbättras för att ge samerna större inflytande. Bland annat föreslås att tillståndsmyndigheter och samebyar tillsammans styr miljökonsekvensbeskrivningar, samt att bolagen lämnar ifrån sig en del av kontrollen och finansierar samebyarnas egna studier.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.