Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sverige kan bli fossilfritt innan 2045”

Publicerad: 25 oktober 2021, 09:16

Bild 1/2  

Foto: Amanda Lindgren

På klimatmötet COP26 i Glasgow som börjar på söndag bör Sverige visa upp hur en aktiv klimatpolitik påhejad av näringslivet gör att målen kan nås tidigare än beräknat, enligt Svante Axelsson, samordnare på Fossilfritt Sverige.


Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningBioenergiKlimatpolitik

På onsdag kommer Fossilfritt Sverige leverera sin första uppföljning av de 22 fossilfria färdplaner som sedan 2018 tagits fram för olika branscher. Utifrån uppföljningen bedömer Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige, att Sverige kan nå klimatmålet om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045 tidigare än beräknat, något som han även berättar på DN Debatt i dag.

Enligt Svante Axelsson har Stefan Löfven ett relativt lätt jobb jämfört med sina kolleger runtomkring i världen eftersom han är påhejad av näringslivet att gå före i omställningen. Tack vare näringslivets och politikens beslut kan Sverige nu tidigarelägga målet menar Svante Axelsson. De viktigaste besluten som gjort detta möjligt är enligt honom de långsiktiga spelreglerna om reduktionsplikt med mera, det förstärkta klimatklivet och utökade och breddade industriklivet, målet om halverad tid för tillståndsprocesser för region- och stamledningar samt de gröna kreditgarantierna. 

”Vi ser nu en utveckling inom industrin som saknar motstycke och politikernas jobb är att skapa förutsättningar som leder den åt rätt håll. Nu måste tempot höjas ytterligare”, säger Svante Axelsson i en kommentar. 

För detta krävs enligt honom främst åtgärder inom cirkulär ekonomi såsom bland annat att införa kvotplikter och ändra avfallsdefinitionen, snabba på och effektivisera tillståndsprocesser, satsa på utbildning och rekrytering, strama upp den offentliga upphandlingen samt ta ett helhetsgrepp kring elektrifieringen.

Läs debattartikeln

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.