Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige kan få världens första klimatpositiva vinter-OS och Paralympics

Publicerad: 20 december 2018, 14:35

DEBATT: Någon kommer att få vinter-OS och Paralympics 2026; det avgörande för klimatet är att det blir den med bäst klimatarbete. Vi är helt övertygade att den svenska ansökan har högst klimatambitioner; skulle vi ha fel är det rimligt att de som nu stöttar ansökan kan dra tillbaka sitt stöd. Det skriver ledarna för Sveriges Olympiska Kommitté, Sverigs Paralympiska Kommitté och Fores.


Den kanske tydligaste signalen från FN:s precis avslutade klimatförhandlingar är att det behövs ledarskap och inspiration i omställningen till förnybart och klimatsmart. Det behöver ske i vardagen, men också i de mest synliga och högprofilerade eventen runt om i världen. Därför känns det mycket glädjande att Sveriges Olympiska Kommitté nu lämnar in den första ansökan i Internationella Olympiska Kommitténs historia för ett klimatpositivt vinter-OS och Paralympics.

Ett ledande klimatarbete är avgörande för att vinna den internationella omröstningen om att få anordna vinter-OS och Paralympics 2026. Men viktigare än så är att det är grunden för att arrangörer, funktionärer, tävlande, åskådare och hela Sverige som värdland ska bli de klimatambassadörer som världen behöver. På fem områden bedömer vi att detta kan bli det klimatmässigt bästa OS och Paralympics världen någonsin skådat.

Fossilfritt hela vägen. Vinter-OS och Paralympics följer upp 2019 års fossilfria skid-VM i Åre, men höjer ambitionerna ytterligare. Alla flyg-, bil, buss- och tågresor till och från OS ska ske med el eller förnybara drivmedel tillverkade av restprodukter och avfall. Samma sak gäller förstås ismaskinerna på hockeyrinkarna som ska gå på förnybar gasol, pistmaskinerna på biodiesel från skogsavfall, skotrarna på biobensin, och alla de andra maskinerna ett vinter-OS och Paralympics använder. All el, all fjärrvärme och all uppvärmning av tält och liknande ska också ske klimatneutralt. I många fall kräver detta att tekniken utvecklas, tillgången ökas eller att tillverkarna ändrar sina godkännandeprocesser, till glädje också för klimatengagerade helt utan koppling till vinter-OS och Paralympics.

Transportsnålt. För att minska åskådarnas behov av att transportera sig, hålls flera publikfriande tävlingar i Stockholm, medan också Åre och Sälen enkelt nås med tåg och buss.

Varken tävlande eller media kommer att ha någon anledning att flytta sig mellan tävlingsorterna, prisceremonierna hålls i den ort där tävlingarna sker – och alltså inte bara i Stockholm. Alla OS och Paralympics-evenemang välkomnar förstås både tävlande, media och publik från hela världen, men för att minska transporterna kommer vi särskilt att marknadsföra tävlingarna i närregionen.

Befintliga anläggningar. För att minimera byggandets klimatpåverkan, används befintliga skidanläggningar, banor och byggnader. Det enda som behöver kompletteras är en skridskoarena som sedan tidigare har diskuterats oavsett OS-ansökan. När vi måste utöka kapaciteten eller renovera för att klara OS och Paralympics höga krav, ska det ske med återvinningsbara material och så långt som möjligt i trä, vilket vi har god tillgång till i Sverige. Det minskar det klimatmässiga fotavtrycket men bidrar också till en tydligare nordisk profil.

Grön snö och is. Internationella skidtävlingar hålls regelmässigt på kompletterad konstsnö, men grunden är trots allt natursnö. Inför vinter-OS och Paralympics 2026 vill vi finna innovativa vägar att minska behovet av konstsnö, bland annat genom att bättre spara använd snö. Både konstsnö och is ska tillverkas med 100 % förnybar el producerad i direkt anslutning till anläggningarna.

Klimatpositivt i alla led. De allra flesta begränsar sitt klimatansvar till det som kallas scope ett, som endast omfattar vad man juridiskt ansvarar för – alltså inte t.ex. deltagarnas och åskådarnas resor, mat och boende. Som första OS och Paralympics-arrangör någonsin vill vi – ta detta helhetsansvar, med konkreta klimatplaner och -mål för varje större del av vår klimatpåverkan. Vi minimerar och kartlägger utsläppen, och klimatkompenserar den påverkan som trots allt uppstår. Det sker dels med ett träd för varje tävlande, dels med FN:s CDM-mekanism. Vi nöjer oss inte att kompensera ner till noll, utan minskar utsläppen ytterligare så att hela evenemanget med god marginal är klimatpositivt.

Någon kommer att få vinter-OS och Paralympics 2026; det avgörande för klimatet är att det blir den med bäst klimatarbete. Vi är helt övertygade att den svenska ansökan har högst klimatambitioner; skulle vi ha fel är det rimligt att de som nu stöttar ansökan kan dra tillbaka sitt stöd.

När ansökningarna är publika står det sannolikt klart att Stockholm-Åre-Sälen-Siguldas ansökan är klimatmässigt överlägsen. Då bör alla klimatengagerade krafter bidra till att Sverige får värdskapet och världen får det klimatledarskap och den klimatinspiration som såväl behövs, med draghjälp av något av de mest inkluderande event som finns idag – Olympiska Spelen och Paralympics.

Mats Årjes
ordförande, Sveriges Olympiska Kommitté

Johan Strid
generalsekreterare, Sveriges Paralympiska Kommitté

Mattias Goldmann
vd, tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.