Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige kan snart ha högst andel ekomat i världen

Publicerad: 28 januari 2016, 07:47

Samtidigt som branschen tampas med köttfuskskandalen visar nya siffror att Sverige snart väntas bli det land som har störst andel ekomat i hela världen.


Ämnen i artikeln:

AffärerCsrEkologiskt

Försäljningen av ekologisk mat i Sverige ökade snabbast i världen under fjolåret, det rapporterar DN som tagit del av nya siffror från Ekoweb.

Enligt den oberoende nätsajten och marknadsbevakaren Ekoweb ökade försäljningen med hela 39 procent under 2015. Motsvarande siffra året dessförinnan var 38 procent. Ekowebs redaktör Cecilia Rydegård säger till DN att Sverige kommer ta på sig ledartröjan vad gäller högst andel ekokonsumtion i världen under det här året, om prognoserna håller.

Värdet av den totala ekoförsäljningen i Sverige var 21,5 miljarder kronor 2015. Enligt artikeln har flera hundra nya ekologiska produkter lanserats under året och matkedjorna har också tagit fram flera ekolivsmedel under sina egna varumärken. Mycket handlar också om kampanjer och skyltning av ekoprodukter, enligt artikeln. Mest ökade ekoförsäljning på Systembolaget. Stor efterfrågan har lett till underskott på vissa varor, bland annat ägg, bacon och nötfärs.

I ett pressmeddelande från Coop skriver matkedjan att 2015 var ett rekordår vad gäller ekoförsäljning. Andelen ekoprodukter för Coop är nu 9,2 procent. För ökningen stod främst frukt och grönt samt mejeri. Ekologiska bananer sålde bäst.

– Vi bedömer att ekoförsäljningen kommer fortsätta att öka även under 2016 och vi jobbar intensivt med att både produktutveckla och säkra tillgången på ekologiskt. Det råder ingen tvekan om att vi behöver fler ekologiska producenter i Sverige för att kunna svara upp mot kundernas önskemål, säger Louise König i ett pressmeddelande.

DN skriver att risken för matfusk ökar i takt med ett allt större intresse för ekologiskt. De senaste dagarna har ekologisk mat lyfts i mer negativa sammanhang, det varit mycket debatt om det uppmärksammade köttfusket som Aftonbladet rapporterar om här. Två svenska företag har styckat utländskt kött som sedan sålts som svenskt och Kravmärkt. Många av de drabbade matkedjorna säger till tidningen att de känner sig svikna och lurade. Ett av företagen, Gothemsgården, stod till och med på Ica Sveriges lista över godkända leverantörer, en lista som tagits fram av en tredje part för att säkra kvalitet och produktionsvillkor hos leverantörer.
– Man känner sig lurad och besviken. De här företagen var godkända av standarden, men de verkar ha utnyttjat det och vi har inte kunnat leverera schysta produkter till kunden, säger Icas kvalitetschef Mats Ovegård, till Aftonbladet.

Nästa vecka ska Krav ha möte med sina certifieringsorgan, bland annat det som kontrollerade de två företagen på Gotland.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

AffärerCsrEkologiskt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.