Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sverige kan vara kärnkraftsfritt till 2030”

Publicerad: 7 juni 2012, 07:47

Naturskyddsföreningen menar att det är sju seglivade myter om energin som står i vägen för omställningen.


Debatten om kärnkraften fortsätter. I dag rapporterar SR Ekot att de omfattande renoveringar som just nu pågår av svenska kärnkraftverk innebär att de nyaste reaktorerna kan fortsätta att drivas ända fram till år 2045.

Samtidigt menar Naturskyddsföreningen, som i tisdags publicerade en ny rapport om den svenska elproduktionen, att Sverige till år 2030 skulle kunna ha ersatt all kärnkraft i landet med förnybar energi och energieffektiviseringar.

I förordet till rapporten, Dags att välja framtidens energisystem, skriver Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, att olyckan i Fukushima inneburit att det nu är ”tydligare än någonsin att kärnkraften inte är ett hållbart alternativ, vare sig miljömässigt, säkerhetsmässigt eller ekonomiskt”.

Enligt organisationen är det både önskvärt och fullt möjligt att nå en elproduktion i Sverige som består av 100 procent förnybart. Detta skulle kunna ske redan till år 2030, men då krävs det att ”politiken ändrar riktning snarast”.

De hinder som finns för att nå ett helt förnybart elsystem är inte tekniska menar Naturskyddsföreningen. Problemet är snarare de seglivade myter som finns på energiområdet.

I rapporten identifieras sju stycken av dessa myter. Det handlar exempelvis om att ”det är meningslöst att satsa på förnybart och effektivisering i Sverige”, "förnybart klarar sig inte utan stödsystem" eller att ”förnybart levererar inte när elen behövs”.

Enligt Naturskyddsföreningen är det sådana felaktiga påståenden som lett till att många, inte minst politiker, har missat potentialen som finns, både vad gäller de förnybara energislagen och för möjligheterna med energieffektiviseringar.

**
Nedan visas ett diagram från rapporten, om hur elproduktionen skulle kunna se ut år 2030.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.