Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige klarar inte uppfylla FN-avtalet om skyddad skog

Publicerad: 21 september 2012, 09:49

Sverige når bara hälften av de internationella målen på hur mycket skog som ska skyddas.


Enligt FN:s konvention om biologisk mångfald som Sverige skrev på i Nagoya ska Sverige skydda 17 procent av all sorts natur på land. Nu visar det sig att Sverige ligger en bra bit från att nå målen, rapporterar SR Ekot. När det gäller skogen når vi bara upp till hälften av målet.

En tidigare rapport från Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen visar att det bara är i fjällen som man klarar 17-procentsmålet. I fjällregionen är 38,8 procent av den produktiva skogen skyddad. Men i övriga delar av Sverige är siffran avsevärt lägre. I Norrbotten och Västerbotten är siffran 2,1 procent, kring Vändern och Dalälven 1,6 procent, i Skåne-Blekinge-Halland är siffran 3,1 procent och i övriga Sydsverge endast

SR Ekot har träffat Niklas Johansson från Naturskyddsföreningen i Norrbotten och han är kritisk till att Sverige inte skyddar mer skog.
– Har man skrivit under en konvention om att man ska skydda 17 procent av skogen, då kan vi ju inte bara bryta ett sådant avtal. Det ser inte bra ut varken inom Sverige eller utåt, säger han.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News