fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige knep alla medaljplatser i Nordic Cleantech Open

Publicerad: 14 april 2011, 05:04

Av Nordens tio mest lovande cleantechföretag är svenska Ecospark mest lovande. Bolaget röstades fram i Nordic Cleantech Open i Köpenhamn på onsdagen. Även på andra och tredje plats hittar vi svenska bolag.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Svenska Ecospark utsågs på onsdagen till det mest lovande cleantechföretaget. Utnämningen gjordes i Köpenhamn där Nordic Cleantech Open hölls för första gången. Ecosparks produkt är ett LED-chip för belysning baserat på nanotrådar av zinkoxid istället för galliumnitrid vilket används i dagens dioder. Ecosparks lysdioder bedöms vara mer energieffektiva, billigare att tillverka och ge ett bättre ljusspektrum jämfört med nuvarande LED-teknik.

Juryns motivering lyder: "Vinnaren är en banbrytande innovation som riktar sig till en marknad med mycket hög tillväxt. Ecosparks marknadserbjudande innefattar försäljningsfördelar som kommer att vara avgörande för deras framtida marknad. Varde ljus … ".

– Det känns fantastiskt att vinna hela tävlingen, särskilt eftersom kvaliteten på de företag som vi tävlade mot är extremt hög. Dessutom har Nordic Cleantech Open gett oss nya viktiga investerar- och industrikontakter. Detta kommer med all säkerhet att ta oss ett steg närmare en internationell framgång , säger Hans Lindgren, arbetande styrelseordförande på Ecospark, i en kommentar.

Vinnarna Ecospark, Oricane och Applied Nano Surfaces.

Ecosparks produkt är en ny typ av LED-chip baserat på en zinkoxid- och nanowire-teknologi. Tillverkningsmetoden använder en lågtemperatur/våtkemisk process som drastiskt kapar kostnader vid tillverkning. Jämfört med dagens LED-teknik, kommer Ecospark lysdioder vara mer energieffektiva, ha 8 – 10 gånger lägre produktionskostnad och samtidigt ge ett mycket bättre ljusspektrum.

Ecosparks produkt är iidag nte färdig för marknaden. Nästa steg i utvecklingen är enligt bolaget att utveckla en prototyp och testa den med en potentiell kund.

Oricane och Applied Nano Surfaces tog andra- och tredjeplatsen i tävlingen. Oricane utvecklar programvaror för nätverksutrustning och databaser med målet att sänka energiförbrukningen. Applied Nano Surfaces utvecklar en beläggning för lågfriktion i bland annat förbränningsmotorer och kompressorer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev