Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sverige med och designar global klimatfond

Publicerad: 27 april 2011, 07:05

Omkring 100 miljarder dollar ska årligen gå till klimatåtgärder i världens fattiga länder från och med 2020. Sverige är ett av de länder som nu ska ta fram riktlinjer för hur den nya fonden ska fungera.


Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Fonden, som går under namnet the Green Climate Fund, är tänkt att möjliggöra långsiktig finansiering av klimatåtgärder i världens utvecklingsländer. Pengarna, bestående av både privata och offentliga medel, ska komma från de industrialiserade länderna.

Inför nästa FN-ledda klimattoppmöte som hålls i slutet av året i Durban, Sydafrika, ska en övergångskommitté ta fram förslag på regler, arbetssätt och styrelseformer för fonden. Det är i denna övergångskommitté, med 25 medlemmar från utvecklingsländer och 15 från industrialiserade länder, som Sverige alltså tagit en plats.

– Den gröna klimatfonden kommer att vara central i kampen för att rädda klimatet. Det är mycket glädjande att Sverige anförtros en av 15 i-landsplatser i fonden, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.